ΕΝΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Τι κρύβει η υπερψήφιση της περίφημης τροπολογίας για τα λατομεία και από την Ενωση Κεντρώων

«Ένα λεπτό, συγχωρέστε με, κύριε πρόεδρε, είχα μπερδέψει προηγουμένως τη σειρά». Με αυτή τη φράση ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς έστρεψε πάνω του τα βλέμματα των βουλευτών και των MME για την αμέλειά του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες, λίγο πριν πει το ναι που προοιωνιζόταν τη θετική ψήφο του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στην Ιστορία για δύο συγκεκριμένους .λόγους. Αφενός, για το όργιο τροπολογιών που κατατέθηκαν μαζί με αυτό και έφτασαν τις 24, με αφορμή το γεγονός ότι δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Αφετέρου, για το πρώτο μπρα ντε φερ, όχι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά ανάμεσα στους ΑΝ.ΕΛ. και τον ΣΥ ΡΙΖΑ, με την Ένωση Κεντρώων να παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, δηλώνοντας διαθέσιμη να δώσει το παρών σε ενδεχόμενο κάλεσμα για κυβερνητική συνεργασία.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ένωση Κεντρώων, βέβαια, κρύβει ακόμα μία σημαντική προέκταση. Η αμέλεια του Γ. Καρρά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μπορεί να ήταν αυθόρμητη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποδήλωνε άγνοια του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα μιας συγκεκριμένης τροπολογίας, που κατατέθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη (ψηφίστηκε από την Ένωση Κεντρώων) και προέβλεπε την επέκταση της λειτουργίας των λατομείων, η μίσθωση των οποίων έληγε στο τέλος του έτους, για ακόμη πέντε χρόνια. Ωστόσο, μετά μειώθηκε στα δύο, αφού συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το όνομα του Γ. Καρρά, εκτός από τη λίστα των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά των ιδρυτών της εταιρείας «Λιθοτομή» . Ο δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα ορυκτού πλούτου και περιβάλλοντος, ίδρυσε το όχι και τόσο μακρινό 2005 μαζί με τον αδελφό του Βασίλη Λεβέντη, Κωνσταντίνο, μεταλλειολόγο περιβαλλοντολόγο μηχανικό στο επάγγελμα, την τεχνική αυτή εταιρεία, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη των ελληνικών ορυκτών πόρων και ιδιαίτερα τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και την οργάνωση της εκμετάλλευσης πάσης φύσεως λατομείων και μεταλλείων , όπως αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Χρέη διευθύνοντος συμβούλου σε αυτή εκτελεί η Διαλεκτή Λεβέντη, νύφη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ. Ο Γ. Καρράς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους δικηγόρους στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας κατά το παρελθόν εκπροσωπήσει μεγάλες εταιρείες, αποφάσισε να μεταφέρει την τεχνογνωσία του σε μία εταιρεία, συνεργαζόμενος με ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και εν συνεχεία στη Βουλή και την Κ.Ο. της Ενωσης Κεντρώων. Η τεχνογνωσία αυτή και οι γνωριμίες με ανάλογες εταιρείες αποδείχθηκαν πολύτιμες στο κόμμα για τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία επίσης μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για αρκετούς πελάτες της εταιρείας του Γ. Καρρά και του αδελφού του Β. Λεβέντη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η στάση της Ένωσης Κεντρώων στη συγκεκριμένη ψηφοφορία προκάλεσε αρκετά σχόλια μέσα και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για μια τροπολογία που μπορεί να λειτουργήσει και ως… ρουσφέτι της κυβέρνησης προς την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, από τη στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για πελάτες της εταιρείας Λιθοτομή των κ. Καρρά και Λεβέντη. Και αυτό σε μια εποχή που το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά πρόθυμους βουλευτές για τη στήριξη της κυβέρνησης και προσπαθεί να κάνει ανοίγματα προς την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, ώστε να διευκολυνθούν η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την έξοδο από την κρίση.

Η σύγκρουση με τους ΑΝ.ΕΛ: Η διορία που έδωσε το κράτος προς τα λατομεία δεν μειώθηκε τυχαία, αλλά μετά από πίεση που άσκησαν οι ΑΝ.ΕΛ., απειλώντας ευθέως με καταψήφιση της τροπολογίας, γεγονός που ανάγκασε τον αρμόδιο υπουργό να μειώσει τα έτη παράτασης από πέντε σε δύο. Η αρχική πρόταση είχε προκαλέσει απορίες, με έμπειρους κοινοβουλευτικούς να σχολιάζουν πώς μία κυβέρνηση που είχε αναγάγει την υπόθεση των Σκουριών σε αντιπολιτευτική σημαία δίνει τέτοιο φιλί ζωής σε λατομεία ειδικότερα αυτά που αφορούσαν βιομηχανικά ορυκτά. Σύμφωνα με πολλούς, επρόκειτο για ακόμα μία πλαγιομετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., με τα σύννεφα στις σχέσεις τους να πυκνώνουν. Την ίδια ώρα, το φλερτ ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τον Β. Λεβέντη καλά κρατεί και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις Βοσκήσιμες γαίες ήταν μια ευκαιρία για να δείξει η Ενωση Κεντρώων καλή διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση, μόλις λίγες μέρες μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε εκεί.

isologismos

Ο ισολογισμός της «Λιθοτομής» με το όνομα της Διαλεκτής Λεβέντη.

site

Το site της εταιρείας όπου φαίνεται ο ρόλος του Κων. Λεβέντη.

 

[ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, του Γιώργου Νόκου, 05/12/2015]