ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ

sumvoulio1-thumb-largeΑν υπάρχουν μερικές, έστω και ελάχιστες, πιθανότητες να ανακάμψει στο ορατό μέλλον η Ελλάδα μέσα στην καταιγίδα των υφεσιακών μέτρων που ζητάει η τρόικα και παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις), αυτές σχετίζονται με την προσέλκυση ιδιωτικών και ίσως περισσότερο ξένων επενδύσεων.

Αυτή είναι η μοναδική ελπίδα για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια και να δημιουργηθούν μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας που Θα αναπληρώσουν ης χιλιάδες που χάνονται. Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του μοιάζουν να μην το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό στο παραμικρό. Αντιθέτως, κάνουν τα πάντα για να τις διώξουν όσο πιο μακριά γίνεται Πώς αλλιώς εξηγείται η ανεκδιήγητη συμπεριφορά του Σκουρλέτη απέναντι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές, τη μεγαλύτερη ιδιωτική ύψους 700 εκατ. ευρώ, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα; Δηλαδή δεν του φτάνει ούτε η δικαίωση της εταιρείας από το ΣτΕ; Πώς εξηγείται η εξαφάνιση των μεγάλων επενδύσεων στην Αθήνα, στο Ελληνικό και στη Βουλιαγμένη – η δεύτερη μάλιστα ήταν σχεδόν τελειωμένη δουλειά. Πώς εκλαμβάνεται η άρνηση συνεννόησης με έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και φιλέλληνα, τον εμίρη του Κατάρ, για τις προσωπικές του επενδύσεις στην Οξυά και τη Ζάκυνθο; Γιατί είναι κολλημένες όλες οι μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στη διαδικασία του fast track και αφορούν κυρίως τουριστικά πρότζεκτ; Εχουν αντιληφθεί ότι αν δεν υπογράψουν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα μέχρι το αυριανό Eurogroup μπορεί να τιναχτεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών στον αέρα, αφού οι ξένοι επενδυτές αν δεν δουν πράσινο φως για τη συμμετοχή του Δημοσίου (10 δισ. ευρώ με έγκριση ΕΕ) δεν θα συμμετάσχουν; Αλλά και για τις επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν και δρουν στο εσωτερικό, έχει καθίσει κανείς να ακούσει και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που τις κατακλύζουν από τον Ιούλιο με τα capital controls, γονατίζοντάς τες κυριολεκτικά; Ποιος είπε ότι n τρόικα δεν θα άφηνε χαλαρότερους όρους διακίνησης κεφαλαίων για επιχειρηματικούς λόγους, όπως έκαναν όταν ήταν και η Κύπρος υπό αυτό το καθεστώς; Ποιος απολύτως άσχετος ενέπλεξε την κυβέρνηση στην υπόθεση των τριών συντελεστών φορολόγησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, όταν είναι γνωστό και στους φοιτητές ότι απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία; Άπειρα λάθη από εντελώς άπειρους ανθρώπους συμβαίνουν κάθε μέρα.

Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση έχουν πελαγώσει, υπάρχει τρομακτικό έλλειμμα γνώσης και συντονισμού του πολύ δύσκολου και σύνθετου έργου που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας. Μπορεί να υπάρχουν τρεις-τέσσερις καλοί «παίκτες» στην επικοινωνία, στην επαφή και στη διαχείριση πολιτικών κρίσεων και εικόνας της κυβέρνησης, με δεδομένο βέβαια άτι τα πιο μεγάλα ταλέντα σε αυτή τη δουλειά είναι ο ίδιος ο Τσίπρας και ο κολλητός του ο Παππάς. Δεν φτάνουν, όμως, για να κουμαντάρουν ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, ειδικά όταν η ορχήστρα είναι —τελείως ξεκούρδιστη

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 8/11/2015, του Αναστάση Καραμήτσου]