ΝΤΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ…

tsipras-se-katharistries-mexri-i-merkel-sas-stirikse.w_l

Τον τίτλο του σημερινού σημειώματος τον “έγραψε” πρώην κορυφαίος του ΣΥΡΙΖΑ. Κουβεντιάζοντας για επενδύσεις του είπα για την εξακριβωμένη πληροφορία μου ότι ο επικεφαλής της πολυεθνικής Eldorado Gold, κ. Paul Wright ήλθε από τον Καναδά να δει τον κ. Τσίπρα αλλά για ένα δεκαήμερο απορρίπτεται η συνάντηση. “Μα ο Τσίπρας βλέπει μόνο καθαρίστριες…” μου απάντησε…

Είπαμε και άλλα. Του περιέγραψα την συνάντηση που είχε, πριν μία εβδομάδα, ο Wright στον ΣΕΒ με όλους τους προέδρους των βιομηχανικών Οργανώσεων, όπου δεν έκρυψε την αμηχανία του διαπιστώνοντας απραξία της κυβέρνησης μπροστά στην εμφανέστατη αποεπένδυση με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανεργία και την κοινωνία.

«Με λένε τρελό που επιμένω σε επενδύσεις στην Ελλάδα» (είπε –σύμφωνα με τις πληροφορίες μου– ο κ. Paul Wright) «όταν έχω αυτήν την μεταχείριση για μια επένδυση 1 δισ. ευρώ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε από την οποία το δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία. Όταν, η εταιρεία και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι, απασχολούν 2.000 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται 5.000. Όταν το 2017, ο τζίρος της εταιρείας θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Και όταν η τοπική οικονομία ενισχύεται, μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα, όπως το 2014 που η ντόπια αγορά έκανε τζίρο 27,5 εκατ. από την λειτουργία της Εταιρείας.»

Προσθέστε στα παραπάνω και ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity που βεβαίως και μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δεν έχω λόγο να σταθώ περισσότερο ούτε στις ειρωνικές αντιδράσεις του παραγκωνισμένου συντρόφου, σε θέματα οικονομίας, του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο πείσμα της Eldorado Gold να συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Ούτε βεβαίως και στην αμηχανία του Paul Wright για την πρωτόγνωρη (σ’ αυτόν) κυβερνητική συμπεριφορά.

Παρουσιάζω όμως το συγκεκριμένο παρασκήνιο μήπως και κάποιοι αμετάπειστοι αντιληφθούν ότι ή λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας ή ιδεοληψίας ή τέλος λόγω σκοπιμότητας και βάσει σχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας “εκτροχιάζουν” την οικονομία.

Γιατί η οικονομία, που υποχρεούται πλέον να ακολουθήσει ευρωπαϊκό δρομολόγιο ανάκαμψης και αν τα καταφέρει να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλον χάρτη από αυτόν των ιδιωτικών επενδύσεων με “επιστράτευση” δυνάμεων για επενδυτικό σοκ (τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έχει υπολογισθεί μέχρι το 2020) αν θέλουμε να δούμε κατάματα και την ανεργία που μετατρέπεται σε κοινωνικό καρκίνωμα.

Στην περίπτωση δε αυτή οι κατευθύνσεις είναι μόνο δύο αλλά πάντα με βάση το άνοιγμα της αγοράς στην ιδιωτική οικονομία.

Μείωση του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις για άμεση εισροή κεφαλαίων μέσα από παράλληλη απελευθέρωση της αγοράς. Και φοροελαφρύνσεις με σταθερό φορολογικό ορίζοντα 10ετίας αλλά ταυτόχρονη “ιδιωτικοποίηση” διαδικασιών από την έκδοση αδειών μέχρι και την παρακολούθηση των κανόνων λειτουργίας κάθε επένδυσης.

Εάν δεν δούμε ραγδαία επενδυτική δράση στην οικονομία, από την δευτερογενή παραγωγή μέχρι την καινοτομία και τις νέες επιχειρηματικές ιδέες σε όλα τα μεγέθη και όλα τα επίπεδα θα συνεχίσουμε με τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… και θα τρώμε αριστερό σανό σε ονειροπαρμένο κόκκινο περιτύλιγμα με δρεπανάκια και σφυράκια…

Εκτός αν επιμένουμε να εθελοτυφλούμε στην τραγωδία που εξελίσσεται στην χώρα μπροστά στα μάτια μας αλλά εμείς απαθείς απλά το σχολιάζουμε παίζοντας τάβλι…

Το grexit είναι ήδη σε απόσταση ψηλάφησης… για όποιον θέλει να ερμηνεύσει αυθεντικά την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό πρώτον με τις υποχρεώσεις μας για την τήρηση των 48 (συγκεκριμένων) προαπαιτουμένων και των προθεσμιών του τρίτου μνημονίου. Και δεύτερον με τα μηνύματα της Τρόικας, των Βρυξελλών και (των τελευταίων) των Γιουνκέρ και Μοσκοβισί.

Αλλά εμείς με την γκιλοτίνα της εξόδου πάνω από το κεφάλι μας διατηρούμε τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία ως πρότυπο σκηνικό ίδιο με εκείνο της Αλβανίας του Χότζα.

Γιατί η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ιστορίες για αγρίους όταν έχεις κυβέρνηση με τον αιθεροβάμονα Τσακαλώτο, τον δάσκαλο του πίνακα… Σταθάκη, τους “ενάντια στον ιδιώτη” Σκουρλέτη, Σπίρτζη, Δρίτσα. Και τον Μάρδα να μας κάνει πλάκα με αντιγραφή του Νταβός στην Ελλάδα των κατοίκων-κρατικών υπαλλήλων, του κομματικού στρατού κατοχής και του συρτάκι ντανς…

[ΠΗΓΗ: www.capital.gr, 2/11/2015, του Γιώργου Κράλογλου]