ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

chess-denny637Ένα και ίσως αποκλειστικό στόχο είχε το ταξίδι του Paul Wright, του επικεφαλής της Eldorado Gold, στην Ελλάδα. Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τούτο είχε ζητηθεί νωρίτερα, δεν είχε προσδιοριστεί ακριβώς αλλά στελέχη της Ελληνικός Χρυσός το θεωρούσαν δεδομένο. Το Μαξίμου τελικά είπε όχι στο ραντεβού αλλά ο επικεφαλής της πολυεθνικής παρέτεινε την παραμονή του στην Αθήνα περιμένοντας.

Ανεξαρτήτως των δεδομένων, των διαφωνιών και των τοποθετήσεων σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές, η Eldorado Gold βγάζει από το μανίκι της ένα ισχυρό ατού. Μια τοποθέτηση που κρύβει και υποσχέσεις. Πληροφορεί τη χώρα και στην κυβέρνηση ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων, όπως η BlackRock και η Fidelity οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν διαπιστώσουν ένα ευνοϊκό κλίμα… Στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής υπερτονίζει ότι το Δημόσιο από την επένδυση θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ από φόρους στην 20ετία και πως 5.000 άτομα θα βρουν απασχόληση.

Υπήρχε πληροφορία ότι η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός πρόκειται με συντεταγμένες κινήσεις να «αντεπιτεθεί» στο θέμα των Σκουριών Χαλκιδικής. Τούτο ήδη διαφάνηκε μέσα από μια σειρά επισήμων τοποθετήσεων ανακοινώσεων της Eldorado Gold, αλλά και μέσω της επίσκεψης του επικεφαλής του πολυεθνικού ομίλου Paul Wright στην Αθήνα. Πριν από την έλευση του Wright, η διοίκηση της εδώ εταιρίας είχε δει τον υπουργό, αλλά η τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα είχε πιο θεσμικό χαρακτήρα. Πέτυχε δε το στόχο της, αφού επίσημα ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του, τάχθηκε υπέρ ενός ανοικτού και απροσχημάτιστου διαλόγου ώστε να μην κινδυνεύσει η επένδυση. Η αναφορά του Φέσσα ότι πρέπει να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται και τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει ήταν ένα… μήνυμα προς την κυβέρνηση.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 30/10/2015]