ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 1900 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

03_kentriki_stoa

Τα μεταλλεία Χαλκιδικής πληρώνουν το… μνημόνιο. Πλήρης αιφνιδιασμός από Τσίπρα και Σκουρλέτη με το βλέμμα στις εκλογές

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια της διοίκησης τόσο της Ελληνικός Χρυσός όσο και της μητρικής Eldorado Cold, που εδρεύει στον Καναδά, για την ξαφνική και εντελώς απροειδοποίητη, όπως επισημαίνουν απόφαση της κυβέρνησης να διακοπεί το σύνολο των μεταλλευτικών εργασιών στη βόρεια Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Cold Πολ Ράιτ, η εταιρεία θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της, ωστόσο η Ελληνικός Χρυσός ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Χαλκιδική λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας . Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα και οι 1.900 θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ με δεδομένο ότι μέτοχοι της Eldorado Cold είναι μεγάλα funds όπως η Fidelity και η Blackrock η δυσφήμηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού είναι πολύ μεγάλη. Ήδη, πάντως, η κινητικότητα είναι έντονη και πραγματοποιούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη και την επομένη η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια . Ο κ. Σκουρλέτης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ανακαλούνται οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο στις Σκουριές, καθώς η εταιρεία έχει παραβιάσει όρους που έχουν τεθεί. Ο υπουργός σημείωσε ταυτόχρονα ότι αυτό μεταφράζεται σε προσωρινή διακοπή των εργασιών, κάτι που, όμως, δεν ανέφερε καν στους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία, τους οποίους είχε δεχθεί στο γραφείο του το πρωί της ίδιας ημέρας.

Πολιτική απόφαση!

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στη συνάντηση που είχε μαζί τους ο κ. Σκουρλέτης, συνάντηση που, στην ουσία, οι ίδιοι εξεβίασαν κατεβαίνοντας στην Αθήνα, αφού το γραφείο του αρνιόταν να τους κλείσει ραντεβού περιορίστηκε να τους πει ότι η απόφαση για τις Σκουριές είναι πολιτική , χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις εργασίας τους δεν κινδυνεύουν και θα διατηρηθούν. Το παράδοξο, που ίσως εξηγεί πολλά, είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης ανάμεσα στη συνάντησή του με τους εργαζομένους και την επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε στο γραφείο του τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση και τον δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, οι οποίοι έχουν βασίσει την πολιτική παρουσία τους στην περιοχή αποκλειστικά στο θέμα της ματαίωσης της επένδυσης της μεταλλουργίας χρυσού. Το ακόμη πιο… περίεργο, που αποδεικνύει την επικοινωνιακή διάσταση του θέματος, είναι η επίσημη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Πάνο Σκουρλέτη για τις πρωτοβουλίες του. Κάτι που όχι απλώς δεν συνηθίζεται, αλλά δεν έχει συμβεί ποτέ: Πρωθυπουργός να συγχαίρει δημοσίως υπουργό. Η εντύπωση αυτή επιτείνεται ακόμη περισσότερο και εμπλουτίζεται με ολίγον εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι στην ίδια πρωθυπουργική… διαρροή ο κ. Τσίπρας δηλώνει για το θέμα όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος , αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αναποτελεσματικότητα του κ. Λαφαζάνη.

Δραματική εξέλιξη

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι περίμεναν ότι κάτι θα γίνει , αλλά σε καμία περίπτωση κάτι τόσο δραματικό. Κι αυτό διότι, στην περιοχή, όσοι αντιδρούν στην επένδυση άτομα που στη συντριπτική πλειονότητά τους στηρίζουν ευθέως και δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι όπως ακριβώς συμφώνησε και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, έτσι αθέτησε και την προεκλογική υπόσχεσή του να σταματήσει τη συγκεκριμένη επένδυση. Πληρώνουμε την κατακραυγή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Οι ίδιοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι ακριβώς την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο κ. Σκουρλέτης άλλαξε τους διευθυντές του υπουργείου, οι οποίοι ασχολούνταν με την επένδυση στη βόρεια Χαλκιδική τα τελευταία 15-17 χρόνια, κάνοντας λόγο για διάτρητο σύστημα υπέρ της εταιρείας . Όπως εύλογα αναρωτιούνται, δεν είχε διαπιστώσει αυτή την κατάσταση ο ορκισμένος πολέμιος της επένδυσης Παναγιώτης Λαφαζάνης και την κατάλαβε μέσα σε λίγες ημέρες ο Σκουρλέτης; Όπως δείχνουν τα πράγματα, το επόμενο διάστημα στην περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής θα υπάρξουν κινητοποιήσεις, κάτι που οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες. Το κλίμα, πάντως, στα μεταλλεία και τα 11 Μαδεμοχώρια της Χαλκιδικής δεν ήταν καλό τις τελευταίες ημέρες. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των μεταλλείων έπεσε σαν κεραυνός και κανείς από τους εργαζομένους δεν είχε όρεξη να πάει στη δουλειά. Η ένταση είναι μεγάλη και σωρευμένη και πιθανότατα θα εκφραστεί μέσω κινητοποιήσεων τόσο στην περιοχή όσο και στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της ΔΕ αλλά και στην Αθήνα.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ_PLUS, 22/08/2015