ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ…

lafazanis_0

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα. Είναι πολλά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως:

  • Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.
  • Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.
  • Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους»

Τάδε έφη Λαφαζάνης το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες», στην ΕΣΗΕΑ. Πάντως, θέλει και θράσος να μιλάς για το τέλος της λιτότητας ως υπουργός μιας κυβέρνησης που ετοιμάζεται να φέρει την μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα της τελευταίας δεκαετίας! Κατά τα άλλα, από θεωρίες και λόγια πρώτοι… Και μετά ξυπνήσαμε…