“ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V”: ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ή “ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ”…

assets2-thumb-large

Η Πτολεμαΐδα V ενώνει τη ΔΕΗ και τον Λαφαζάνη με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε

Με αφορμή δημοσίευμα αναφορικά με τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της ΔΕΗ, η Επιχείρηση επαναλαμβάνει ότι η τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων γίνεται μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών και με βάση τις ανταγωνιστικότερες προσφορές, τη διασπορά του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας.

Επίσης, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι, η αναφορά του δημοσιεύματος ότι «η ΔΕΗ καλείται μέχρι τέλος Μαΐου, δηλαδή εντός της εβδομάδας να καταβάλει την προκαταβολή ύψους 200 εκατ. Ευρώ για την επένδυση της Πτολεμαΐδας, με κίνδυνο εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα να διαλυθεί η σύμβαση» είναι ανακριβής.

Η Σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V προβλέπει ότι η προκαταβολή των 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εντός 10 εργασίμων ημερών από την έκδοση της οικοδομικής αδείας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα από τον Δήμο Εορδαίας.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Επιχείρηση, το ποσό της προκαταβολής είναι απόλυτα διασφαλισμένο.

—Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του euro2day, η ΔΕΗ -βάσει σύμβασης με την κατασκευαστική κοινοπραξία επικεφαλής της οποίας είναι η ελληνική ΤΕΡΝΑ με συμμετοχή της ιαπωνογερμανικής Hitachi- υποχρεούται να καταβάλλει μέχρι το τέλος Μαΐου προκαταβολή 200 εκατομμυρίων Ευρώ προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αφενός μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί η προκαταβολή, ενώ αφετέρου η διοίκηση της ΔEΗ επανέφερε για συζήτηση στο μεθαυριανό Δ.Σ. τη δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων της επιχείρησης σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

“Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της ΔEΗ προορίζονται για την πληρωμή της προκαταβολής, η μη κάλυψη της δέσμευσης αυτής από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης, θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της σύμβασης με τους συμφωνημένους όρους”

Θέμα της βραχυπρόθεσμης επένδυσης ταμειακών διαθεσίμων της ΔEΗ σε τίτλους του δημοσίου, είχε τεθεί και πριν από 20 μέρες, χωρίς όμως τελικά το θέμα να συζητηθεί στο Δ.Σ. της επιχείρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα της επένδυσης των ταμειακών διαθεσίμων της ΔEΗ, δεν υπάρχει εισήγηση προς το Δ.Σ. και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση. Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί ο λόγος για τον οποίο διατηρείται αυτό στην ατζέντα.

—Γερμανική συμμετοχή με Μέρκελ και Σόιμπλε

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει δε ότι η εξασφάλιση δανείου ύψους 700 εκατομμυρίων από τη γερμανική τράπεζα ΚfW για την Πτολεμαΐδα V έγινε κατόπιν παρέμβασης της Ανγκέλα Μέρκελ, ενώ πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας είναι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης της ΔEΗ υπό τον Αρθούρο Ζερβό, κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια για την εξασφάλιση των γερμανικών κεφαλαίων με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, καθώς η ΔEΗ λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει βιώσιμα επιτόκια στις διεθνείς χρηματαγορές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις προεκλογικές πομφόλυγες του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί “μερκελιστών”, “γερμανικής Ευρώπης” και “εντολοδόχων της κας Μέρκελ και του κου Σόιμπλε”, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο του “σκληροπυρηνικού” Παναγιώτη Λαφαζάνη προωθεί μια πανάκριβη επένδυση ύψους 1,6 δισ. Ευρώ στον “βρώμικο” λιγνίτη με κεφάλαια από την “τράπεζα του Σόιμπλε”.

Τον χαρακτηρισμό ως “πανάκριβη” επιβεβαιώνει και η κίνηση του κου Λαφαζάνη να  ζητήσει προ ημερών την παρέμβαση του ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα, Μασούο Νιμπαγιάσιο, ώστε να μειωθεί το συμβατικό κόστος της επένδυσης.

—Σύμμαχοι και αντίπαλοι

Εκτός από την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει (ή μάλλον να καθησυχάσει) και τις εσωκομματικές φωνές που αντιτίθενται στην επένδυση και που θεωρούν ότι οι ανάγκες της ζήτησης μπορούν να καλυφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Από την άλλη πλευρά, συμμάχους σε αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση βρίσκει στο πρόσωπο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ -που απεχθάνονται μεν τους Γερμανούς, όπως ο κ. Φωτόπουλος, αλλά ουδόλως τα λεφτά τους.

Ο πρόεδρος του σωματείου “Σπάρτακος” Θανάσης Μάστορας, που εκπροσωπεί κυρίως εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της ΔEΗ, σε δημόσιες παρεμβάσεις του μιλά ευθέως για lobby το οποίο βάλλει κατά της επένδυσης της ΔEΗ, ενώ θεωρεί ότι η για οποιοδήποτε λόγο αναβολή έναρξης κατασκευής της μονάδας θα σημάνει την ακύρωση του έργου.

http://www.econews.gr/, 27/05/2015