Η ΑΥΓΗ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

metalleio-skouriwn

Με τον τίτλο «Σκουριές: “Να συνταχθεί νέα μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους”», η χθεσινή ΑΥΓΗ αποκαλύπτει το παιχνίδι που προτίθεται να παίξει η κυβέρνηση μέχρι να κουραστεί ο επενδυτής να ζημιώνεται και να εγκαταλείψει την επένδυση. Με βάση ένα έγγραφο του δασαρχείου Αρναίας με ημερομηνία 2011 (!!!) το οποίο απηχεί τη γνώμη της τοπικής υπηρεσίας στο θέμα και ζητά πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, επιχειρείται να προλειανθεί ο δρόμος για να ζητηθεί νέα Μελέτη για τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων, μια διαδικασία που στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσει 2-3 χρόνια… Αρχίζει και διαφαίνεται στον ορίζοντα το περίφημο σχέδιο που είχε υποσχεθεί ο Τσιρώνης στους antigold, παρακινώντας τους να «κάνουν υπομονή»…

Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητηθούν νέες μελέτες, αρχίζοντας με την υλοτόμηση… Εδώ είμαστε και θα το δείτε… Απολαύστε και το άρθρο της ΑΥΓΗΣ:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αγνοήσει τις αναφορές του δασαρχείου Αρναίας για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Έγγραφο καταπέλτη για τις επιπτώσεις των έργων στις Σκουριές, με το οποίο ζητείται η επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων για την προστασία του δασικού και υδατικού οικοσυστήματος, κατέθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΑΠΕΝ χθες στο ΣτΕ, όπου εκδικάζονται 10 προσφυγές (μία των κατοίκων και εννιά της εταιρείας).

Στο έγγραφο προτείνεται η τροποποίηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, “ώστε να συνταχθεί ειδική μελέτη επιπτώσεων των αποψιλωτικών υλοτομιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υδάτων και λαμβάνοντας υπόψη το Διαχειριστικό Σχέδιο Υδάτων της Κ. Μακεδονίας”. Για να καταθέσουν υπομνήματα οι συνήγοροι έχουν διορία έως τις 11 Ιουνίου καθώς το δικαστήριο επικαλέστηκε τη συνταξιοδότηση της προέδρου του Αγγελικής Θεοφιλοπούλου στις 30 Ιουνίου.

Το έγγραφο επικαλείται αναφορές του δασαρχείου Αρναίας από το 2011, που αγνοήθηκαν από την τότε κυβέρνηση και όπου τονίζεται ότι “οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες”. Το μαζικό ξερίζωμα των δέντρων θίγεται επίσης από το έγγραφο που αναφέρει ότι δημιουργείται μία κατάσταση “κατά το πλείστον γυμνής επιφάνειας”.

Επισημαίνεται ακόμα ως πιθανό να προκληθούν διαβρωτικά φαινόμενα, πλημμύρες και χείμαρροι, καθώς τα μικρά ρέματα και οι μισγάγγειες θα υπερχειλίζουν κατά τις βροχοπτώσεις δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν δέντρα και βλάστηση. Στον αντίποδα κρίνεται επιτακτική η μέριμνα για τη διαφύλαξη του επιφανειακού εδαφικού ορίζοντα. Το δασαρχείο Αρναίας είχε θέσει το ερώτημα: “Από πού θα προέλθουν τα 1.068.000 κ.μ. γόνιμης γης;” για την αποκατάσταση των αποψιλωμένων χώρων. Σοβαρός όμως είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων,  καθώς “τα πλημμυρικά νερά αυξάνουν, η διάβρωση είναι πολύ πιο έντονη και η μεταφορά στερεών υλικών στα ρέματα και τους ποταμούς είναι πολύ πιο μεγάλη” […]».