ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

λήψη (2)

Στην Βραδυνή της Κυριακής δημοσιεύτηκε εχθές ένα άρθρο του κου Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, με τίτλο «Με την κοινωνία της Χαλκιδικής υλοποιούμε ένα κοινό όραμα», και αποτελεί μια σύνοψη για τις επιδόσεις της εταιρείας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την Ελληνικός Χρυσός αποτελεί την, κατά προτεραιότητα, ρεαλιστική εφαρμογή όλων των δεσμεύσεών μας προς τους κοινωνικούς εταίρους, με απόλυτη συνέπεια. Είναι όλες οι ενέργειες και οι δράσει που συνθέτουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική υπευθυνότητα, με κεντρικό στόχο τη βιώσιμη, συνολική ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη και της Β Α. Χαλκιδικής. Η απασχόληση, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των παράλληλων δραστηριοτήτων, τα έργα υποδομής και οι δράσεις ανάπτυξης και πολιτισμού είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς μέσω των οποίων εκφράζεται η κοινωνική υπευθυνότητα. Σήμερα, περίπου 2 .000 άνθρωποι που κατάγονται και ζουν στην περιοχή, εργάζονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ, παράλληλα, ανοίγουν νέα επαγγέλματα μέσα από την στήριξη κλάδων που σχετίζονται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και ωφελούνται από την τόνωση της ρευστότητας στην τοπική οικονομία, την αγορά και το εμπόριο. Δείγματα γραφής της πολιτικής και της φιλοσοφίας που καθορίζει το έργο της εταιρίας αποτελούν όλες εκείνες οι επιλογές που καθορίζουν τις συνθήκες εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση και την κοινωνική πολιτική μας.

Επιλογές που επιβραβεύτηκαν κατά καιρούς μέσω διεθνών φορέων πιστοποίησης και ανεξάρτητων θεσμών.

  • Ήδη τον Ιανουάριο του 2011η εταιρία είχε πάρει και το πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείριση Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, OHSAS 18001:2007
  • Η Περιβαλλοντική πολιτική επισφραγίστηκε πέρυσι με την ανώτερη πιστοποίηση ISO 14001.
  • Τον Νοέμβριο του 2014 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος της απένειμε έπαινο για τις επιδόσεις της στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στο πλαίσιο των Βραβείων Ελληνική Αξία.
  • Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2015, η Έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός διακρίθηκε από την Global Reporting Initiative , τον σημαντικότερο Οργανισμό για παροχή διεθνών κανόνων εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας, με το «Materiality Disclosure»
  • Πιο πρόσφατη διάκριση, αυτή του Bronze Award του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, για τις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Όλοι οι σχετικοί δείκτες, καταδεικνύουν την ασφαλή λειτουργία των έργων όσον αφορά το Περιβάλλον, τους εργαζομένους και την κοινωνία, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για όσα έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα.

Η εικόνα της περιοχής όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, με έργα υποδομής σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου. Καινούριοι δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, γεωτρήσεις, ανακαινισμένα κτίρια και άλλα κατασκευαστικά έργα υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να κάνουν τον τόπο καλύτερο.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Ανοιχτών θυρών έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενοι πολίτες της Β Α. Χαλκιδικής αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα, να δουν από κοντά τα έργα και την εξέλιξή τους, να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό και την πραγματική παρέμβαση στο Περιβάλλον, να γνωρίσουν τους εργαζομένου και νά μυηθούν στη σύγχρονη μεταλλευτική.

Έχουμε πετύχει πολλά και συνεχίζουμε να πορευόμαστε έχοντας πάντα κατά νου ότι η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από ουσιαστική στήριξη και πρέπει αυτή η στήριξη να είναι συνεχής.