ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 300 ΕΚΑΤ $ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΟ 2015

shutterstock_144602441

Το 2014 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ανάπτυξη των έργων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και την εξέλιξη της επένδυσης στο σύνολό της. Όπως τονίζεται από την εταιρεία, το 2015 μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξόρυξη χαλκού και χρυσού από τα κοιτάσματα Σκουριών και Ολυμπιάδας, με σχετική εντατικοποίηση του κατασκευαστικού έργου στις Σκουριές και αντίστοιχη αύξηση προσωπικού και δαπανών. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της μητρικής Eldorado Gold Corporation για την Ελλάδα, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν εντός του 2015 στα μεταλλευτικά έργα της Χαλκιδικής φτάνουν τα 306 εκατ. δολάρια.

Στην Ολυμπιάδα, n επανεπεξεργασία παλαιών τελμάτων θα συνεχιστεί το 2015 αποδίδοντας 20 χιλιάδες ουγκιές χρυσού. Η πρόβλεψη για κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορά ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει τη σήραγγα που θα συνδέει την περιοχή του Μαντέμ Λάκκου με την Ολυμπιάδα, την ανάπτυξη της υπόγειας εκμετάλλευσης και τη νέα φάση κατασκευής του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα. Συνολικά, από το έργο της Ολυμπιάδας θα εξορυχτούν 11,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος σε διάρκεια 25 ετών.

Για το αναπτυξιακό έργο στις Σκουριές ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει περί τα 200 εκατ. δολάρια σε αναπτυξιακά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών, της υπόγειας ανάπτυξης και της έρευνας. Η περάτωση του έργου στις Σκουριές έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016. Από την εντατικοποίηση των εργασιών σε αυτή την κατασκευαστική φάση της επένδυσης, αναμένεται να προκύψουν επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας. Από την περιοχή των Σκουριών, σε βάθος 30ετίας, συνολικά θα εξορυχτούν 146,2 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος. Στη διάρκεια του 2015, για το έργο του Στρατωνίαυ αναμένεται να δαπανηθούν 6 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει τις υπόγειες ανακατασκευές και αντικαταστάσεις εξοπλισμού, τις περιβαλλοντικές υποδομές και την έρευνα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός, Μ. Θεοδωρακόπουλο, το 2015 αποτελεί ορόσημο για τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Στην περίοδο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα των έργων της Ελληνικός Χρυσός, θα φέρει σημαντική ενίσχυση στον αριθμό των εργαζόμενων και των συνεργαζόμενων εργολάβων και προμηθευτών και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής νια την εξόρυξη χαλκού και χρυσού. Με ό,τι αυτό σημαίνει σε όρους ανάπτυξης, αγοράς και οικονομίας. Από το 2012, οπότε η εταιρεία περιήλθε στην ομπρέλα της Eldorado Gold, μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν καταβληθεί πάνω από 47 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα έχουν διατεθεί περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης στη Χαλκιδική και τη Θράκη.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 25/02/2015]