ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ “ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ” ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

image

Δεν μας έφτανε το θέμα με τις ελληνικές ΜΚΟ, έχουμε και εισαγωγή ΜΚΟ από το εξωτερικό! Μιλάμε για την Ολλανδική SOMO, μια εταιρεία ΜΚΟ η οποία δηλώνει «ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά». Από το 1973, η οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, κύριος χρηματοδότης της είναι η Ολλανδική κυβέρνηση, η οποία για το 2013 έδωσε 2.434.896 ευρώ στο σύνολο των 3.064.323του προϋπολογισμού της SOMO, ποσοστό που αγγίζει το 80%. Άλλοι χρηματοδότες της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds.

Μέχρι σήμερα, η SOMO έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα μόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής και ποτέ σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων. Πρόσφατα όμως εμφανίζεται να επιτίθεται στην εταιρεία Eldorado Gold και την θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός, που διαχειρίζεται την μεγάλη επένδυση εξόρυξης στην ΒΑ Χαλκιδική, διοργανώνοντας μάλιστα στη Θεσσαλονίκη ημερίδα από κοινού με το… μονοπρόσωπο blog «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», το οποίο ανήκει στον ένθερμο πολέμιο και γνωστό για τις ακτιβιστικές του πρακτικές κο Απόστολο Παπαγεωργίου.

Οι παράξενες συμπτώσεις

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ΒΑ Χαλκιδική και στο μέτωπο της τοπικής αντιπαράθεσης για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, θα έχουν διαπιστώσει πως η αντιπαράθεση έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο, αφού κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξάρχον τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πάρει σαφείς θέσεις υπέρ του antigold κινήματος για να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, που υποστηρίζουν την επένδυση. Θα έχουν παρατηρήσει ακόμη, πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός εξασφαλίζει την μία αδειοδότηση μετά την άλλη, καταρρίπτοντας διαδοχικά όλα τα νομικά και νομικίστικα εμπόδια που προέβαλλαν οι πολέμιοι της επένδυσης. Έτσι, τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί κάποιες συμπτώσεις, μάλλον… απίθανες.

Με υπογραφές 311 κατοίκων (σε σύνολο 18.294), που συγκέντρωσε ο Χριστόδουλος Αγγελόγλου, ένας τοπικός αρχιμανδρίτης απολυμένος από την ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιάννη Μίχου –ο οποίος τηρεί μάλλον ουδέτερη στάση–, με θέμα το θέμα της εξόρυξης. Ο ίδιος γραφικός κληρικός, επονομαζόμενος και «Παπαφλέσσας των Σκουριών», κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ για την έγκριση κατασκευής των φραγμάτων τελμάτων των ορυχείων! Συγχρόνως, το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» κάνει δημόσια καταγγελία για το ορυκτό τρεμολίτη, δημοσιεύεται κινδυνολογικό άρθρο στο Hot Doc του Βαξεβάνη για το ίδιο θέμα (το οποίο έχει λυθεί με ειδική μελέτη από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου από το 2013), δημοσιεύεται ένα μπαράζ antigold άρθρων στην Ελευθεροτυπία από τον ορκισμένο εχθρό της επένδυσης Σάκη Αποστολάκη, και κάνει την εμφάνισή του «νέο σκάνδαλο » με την υποτιθέμενη φορολόγηση κερδών της εταιρείας στα Μπαρμπέιντος(!) και την SOMO να πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα. Και εντελώς τυχαία, είχαμε και αναζωπύρωση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην Ιερισσό, με επεισόδια με οξύ σε αυτοκίνητα εργαζομένων στα μεταλλεία…

Κάποιοι βιάζονται

Η SOMO, εμφανίζεται να βιάζεται να παρουσιάσει τις κατηγορίες της στην Ελλάδα, αντίθετα από τις αρχές της, οργανώνοντας ημερίδα στην Θεσσαλονίκη στις 1 Νοέμβρη, ενώ λέει καθαρά πως η τελική της έκθεση θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβρη, και τώρα θα παρουσιάσει μόνο «τα πρώτα ευρήματα». Είναι φανερό πως κάποιοι σπεύδουν να προλάβουν την συνεδρίαση του Δήμου Αριστοτέλη, ώστε να έχουν «επιχειρήματα», εκβιάζοντας τη νέα δημοτική αρχή να εκδώσει ψήφισμα κατά της εξόρυξης.

Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων είναι εμφανής εδώ, αφού το ενημερωτικό φυλλάδιο για την ημερίδα της SOMO στηρίζεται κυρίως στην επιχειρηματολογία του Παρατηρητηρίου και βρίθει ανακριβειών και προπαγάνδας, μιλώντας για «αρχέγονο δάσος», «οικολογική καταστροφή», «τοξική σκόνη» και άλλα επιχειρήματα, από αυτά που τόσες φορές έχουν δημοσιευτεί και αναμασηθεί από το τύπο τον φίλα προσκείμενο στους αντιδρώντες στην επένδυση.

 

Σκοτεινά κίνητρα

Το γεγονός ότι η SOMO δεν φαίνεται να αναλαμβάνει project δωρεάν, αλλά αναλαμβάνει μεμονωμένους πελάτες επί πληρωμή (το 6% των εσόδων της προέρχεται από εταιρικούς πελάτες) σε συνάρτηση ότι συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ δίνει την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προωθεί τα συμφέροντα της Ολλανδικής εξωτερικής πολιτικής, και βέβαια τα συμφέροντα Ολλανδικών εταιρειών. Για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως «Τα έξοδα της έρευνας και της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη καλύπτονται αποκλειστικά από τη SOMO».

Εκτός του ότι το σχετικό άρθρο, όπου ανακαλύφθηκε το «μέγα σκάνδαλο», σύμφωνα με το οποίο η Eldorado φορολογείται στα Μπαρμπέιντος(!), έχει πολλές ανακρίβειες,η μίνι έκθεση που έχει αναρτήσει η SOMO στην ιστοσελίδα της  αποκρύπτει τεχνιέντως ότι στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής η μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίζεται αιώνες τώρα και αυθαίρετα θεωρεί πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολέμιοι της επένδυσης και “αντιστέκονται”. Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με την επιχειρηματολογία που υιοθετείται καταδεικνύει πως ουδείς από την SOMO έχει επισκεφθεί ποτέ την περιοχή ή έστω έχει προβεί σε στοιχειώδη έρευνα.

Ακόμα μια πρωτοτυπία  των “Ολλανδών σωτήρων”  της SOMO είναι η χρήση της μεθόδου άντλησης χρημάτων από το ευρύ κοινό (crowdfunding). Δυστυχώς γι’ αυτούς στην συγκεκριμένη περίπτωση το ποσόν δεν συμπληρώθηκε ούτε κατά το ήμισυ! Στο καταστατικό λοιπόν που δημοσιεύουν οι ίδιοι καταγράφεται  ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρήματα επιστρέφονται.  Και ως δια μαγείας, τα χρήματα από τις συνεισφορές ( είναι  12.625€) ΔΕΝ επιστρέφονται, αλλά… ο αγώνας συνεχίζεται και η έρευνα θα μετατραπεί σε “μελέτη περίπτωσης”(!!!!) ως μέρος ευρύτερης έρευνας για την Ελλάδα(???)

Τι είναι λοιπόν αυτό που έκανε την SOMO να παραβεί τους κανόνες της; Ποια η σχέση της με το αμφιλεγόμενο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και τον ιδιοκτήτη του, κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών Απόστολο Παπαγεωργίου;

Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σύντομα διότι εκτός από το «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», ισχύει και το «Εδώ είναι Βαλκάνια…δεν είναι παίξε- γέλασε».