ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΜΙΧΟ…

mixos_igglezh

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος με την παράταξη “Κίνημα Ανάπτυξης”, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας την προσεχή Τρίτη το απόγευμα από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής σχετικά με το δασικό νομοσχέδιο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, όπου θίγει ιδιαίτερα το άρθρο 36 που σχετίζεται με τις παρεμβάσεις εντός δασικών εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως λατομικών και μεταλλευτικών.

Ας διαβάσουμε προσεκτικά την ανακοίνωση, και μετά την σχολιάζουμε:

«Ο νέος Δήμαρχος και οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού “ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” του Δήμου Αριστοτέλη εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε σχέση με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας”, καθώς και της σχετικής κατατεθείσας τροπολογίας αυτού, θεωρώντας ότι εξυπηρετούν φωτογραφικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, νομιμοποιώντας σειρά παρανομιών, αίροντας νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα η μεταλλευτική εταιρία και ζητάμε την άμεση απόσυρση ή καταψήφιση των εν λόγω άρθρων.

Τα προβλήματα στην περιοχή μπορούν να επιλυθούν μόνο με την άμεση έναρξη δημοσίου διαλόγου, με άξονες αφενός τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και αφετέρου την εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κινηθήκαμε και με την πρωτοβουλία μας να υποβάλλουμε ολοκληρωμένες προτάσεις βελτίωσης σε σχέση με το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής. Συνεπώς, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίσημη αποδοχή των προτάσεών μας όπως επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη στη Βουλή και ευελπιστούμε για την επίσπευση της διαδικασίας και την έναρξή του σε ισχύ.

Με τιμή, Γραφείο Τύπου, ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Όσον αφορά την ανακοίνωση ήταν αναμενόμενη, αφού οι αλλαγές στο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής οικειοποιήθηκαν ως νίκη την συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης και του «αγώνα» που έκανε… Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολλές αντιρρήσεις πάνω σε αυτό…

Όσον αφορά το περιεχόμενο, ας ξεκινήσουμε από το ύφος και την γραφή. Ο Μίχος, προσπαθεί να συντηρήσει το ενωτικό προφίλ που τον ανέδειξε δήμαρχο, αλλά μάλλον δεν το πολυκαταφέρνει, αφού γενικά η ορολογία και η φρασεολογία της ανακοίνωσης μυρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και antigold.com…. Και η «άμεση έναρξη δημοσίου διαλόγου, με άξονες αφενός τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και αφετέρου την εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων και κανόνων», που κολλάει; Πάλι διάλογος; Πάλι θα μιλήσουμε για την φέρουσα ικανότητα; Πάλι για την περιβαλλοντική νομοθεσία; Τα τελευταία τρία χρόνια τι κάναμε; Επειδή άλλαξε ο δήμαρχος θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι από το μηδέν και να ξεκινήσουμε να ξαναμιλάμε για φέρουσα ικανότητα;

Δεν θα επιχειρηματολογήσω εδώ υπέρ της επένδυσης, αλλά το ότι ο κος Μίχος και οι πέριξ αυτού δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου «εξυπηρετούν φωτογραφικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, νομιμοποιώντας σειρά παρανομιών, αίροντας νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα η μεταλλευτική εταιρία», δεν μας λέει απολύτως τίποτα παραπάνω από το ότι ταυτίζονται με τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ που ανέλυσε λεπτομερέστατα η κα Ιγγλέζη ως εισηγήτρια της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο στη βουλή. Ποτέ δεν μας απέδειξε κανείς αυτή την περίφημη «σειρά παρανομιών», αφού κάθε προσφυγή, αίτηση μέτρων ή καταγγελία δεν είχαν ποτέ νομικό έρεισμα και κατέρρεαν εν τη γενέσει τους… Και ναι, για να προχωρήσει το έργο, το οποίο να μη ξεχνάμε πως υλοποιείται μέσα σε μια περιοχή μέσα σε μια περιοχή, που είναι από το νόμο χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική, πρέπει να αρθούν κάποια εμπόδια της πεπαλαιωμένης νομοθεσίας, και αυτό γίνεται με το νέο νομοσχέδιο, δεν το αρνήθηκε κανείς. Αλλά ούτε φωτογραφικά, ούτε για να καλυφθούν οι «παρανομίες» που βλέπουν οι antigold παντού…

Τώρα γιατί ο Μίχος ταυτίζεται με αυτούς που δεν θέλουν μια επένδυση που προσφέρει θέσεις εργασίας, αποκατάσταση στο περιβάλλον από παλιές εκμεταλλεύσεις, εκατομμύρια ευρώ έσοδα στα δημόσια ταμεία και κρατά συν τοις άλλοις την τοπική οικονομία και κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα έχει γονατίσει, μόνο ο ίδιος μπορεί να μας το πει. Μια πιθανότητα είναι να επετεύχθη μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη να πρέπει επιτέλους να ξεπληρώσει προεκλογικά χρωστούμενα στην αντίχρυση κοινότητα για τη στήριξή της. Όπως και νά’χει ήταν μάλλον ατυχής η ανακοίνωση από έναν νέο δήμαρχο που διαφημίζει πως θα ξεκολλήσει από το παρελθόν και θα κοιτάξει μπροστά…. Κε Μίχο με ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων τύπου Λαμπάκη στη Θράκη και τύπου Δήμου Βόλβης, «όλα τα καταδικάζουμε αλλά δεν έχουμε και λύση να προτείνουμε», δεν πάμε μπροστά… Ολοταχώς πίσω κοιτάμε….