ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ«ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»; (Μέρος 2ο…)

Icantbelieve-1024x670

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μας, η ιστορία με την ψευδοεπιστημονική ανακοίνωση του Mangano δεν σταματάει εδώ… Δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευσή της, το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI (United Press International) δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το θέμα, όπου εμφανίζονταν και ατάκες του Mangano, όπως «τα ευρήματα είναι σημαντικά για τη δημόσια αντιπαράθεση που έχουμε για το αν θα κατασκευάσουμε νέους αντιδραστήρες και για πόσο καιρό θα κρατήσουμε τους παλιούς σε λειτουργία»… Ακολούθησε ένα τηλεοπτικό κανάλι του Σαν Ντιέγκο, το οποίο παρουσίασε σε ειδησεογραφική του εκπομπή τους κινδύνους από το ραδιενεργό νέφος της Φουκουσίμα, περιλαμβάνοντας και μια συνέντευξη του Mangano και περιγράφοντας «ποια παιδιά είναι πιθανόν ευάλωτα»… [σ.σ. σας θυμίζει τίποτα με παιδιά που θα πεθάνουν από την εξόρυξη και το κυάνιο;] Ζωντανά στην εκπομπή ο ρεπόρτερ Michael Chen σημείωσε πως «αυτοί που κριτικάρουν την μελέτη λένε πως δεν υπάρχουν απευθείας ενδείξεις πως η χαμηλής έντασης ακτινοβολία προκαλεί βλάβη» αλλά βέβαια δεν υπήρξε καμία ζωντανή συνέντευξη με κανέναν από αυτούς που κριτικάρουν την μελέτη…

Increase_2011small-300x220

Το 2013 ο John Bohannon, ένας επιστήμονας που έγινε δημοσιογράφος, έστησε μια παγίδα για να δείξει πόσο εύκολο είναι να δημοσιεύσεις ψεύτικη έρευνα σε κάποιο από τα λεγόμενα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης (open-access journals). Με άλλο όνομα έγραψε ένα απίθανο άρθρο για ένα υποτιθέμενο φάρμακο και το έστειλε σε 304 τέτοια ηλεκτρονικά περιοδικά. Από τα 225 που απάντησαν στην επιθυμία του για δημοσίευση, τα 157 δέχτηκαν την ψεύτικη ανακοίνωση και 98 την απέρριψαν…(http://news.nationalgeographic.com/news/2013/10/131003-bohannon-science-spoof-open-access-peer-review-cancer/)

Colourful liquids in test tubes

Σκαλίζοντας στο διαδίκτυο βρίσκουμε πως το 2013, σε δημοσίευσή τους στο ανοικτής πρόσβασης ηλεκτρονικό περιοδικό Biomedicine International, οι Mangano και Sherman, συνέδεσαν το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου στο Ράντσο Σέκο της Καλιφόρνιας, με 4.000 λιγότερους θανάτους στην επαρχία του Σακραμέντο. Η μελέτη τους βασίζεται στον ίδιου τύπου σπέκουλα, συσχετισμούς και επιλεκτική χρήση δεδομένων, όπως και με την περίπτωση της μελέτης για την Φουκουσίμα. Έχετε ακούσει για τον Τεξανό σκοπευτή; Είναι ο τύπος που πυροβολεί στον τοίχο του αχυρώνα και μετά πάει και ζωγραφίζει έναν στόχο γύρω από την τρύπα! Ακριβώς η ίδια περίπτωση…

hqdefault

Παρ’ όλη την επιστημονική αναξιοπιστία του, ο Mangano είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους κύκλους των ακτιβιστών κατά της πυρηνικής ενέργειας. Και εδώ φαίνεται η δύναμη των ΜΜΕ και των διαφόρων celebrities. Ο ηθοποιός Alec Baldwin, υποστηρικτής του προγράμματος του Mangano, προλόγισε το βιβλίο που έβγαλε ο τελευταίος το 2012 για τους κινδύνους χρήσης πυρηνικής ενέργειας, με τον τίτλο «Mad Science: The Nuclear Power Experiment». Εκεί ο Baldwin αποκαλεί τον Mangano «έναν από τους πλέον αφοσιωμένους, ευφυείς, και δίκαιους ακτιβιστές που έχω ποτέ γνωρίσει»…