Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

aaaabad

“JUNK SCIENCE” Vs “GOOD SCIENCE” #SKOURIES. Η μάχη μεταξύ «καλής» και «κακής» επιστήμης, μεταξύ «Junk Science» και «Good Science», είναι φαίνεται …αέναη, κάτι σαν τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού… Θέατρο του αγώνα η μικρή μας Χαλκιδική και πρωταγωνιστές διάφοροι διάττοντες αστέρες… Δεν ξανακούσαμε π.χ. τον κο «θα γεμίσουμε φέρετρα» Μπένο, τον κο Ζάγκα, τον κο Βεργίνη, και τους άλλους να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις, ειδικά μετά το πέρας των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών… Σας λέει τίποτα αυτό;

 

JUNK SCIENCE: «5000 τόνοι σκόνης ανά ώρα θα εκπέμπονται. Το λέει η ίδια η εταιρεία. Αυτή η σκόνη θα περιέχει θείο και αν έρθει σε επαφή με τα επιφανειακά νερά θα γίνει βιτριόλι».

(Γιάννης Βεργίνης, “Σύντομη ιστορία ενός αντάρτικου”, UNFOLLOW, 20.08.2012)

GOOD SCIENCE: Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η σκόνη που θα εκπέμπεται στη φάση της πλήρους λειτουργίας του μεταλλείου, σε όλη την περιοχή των εργασιών, υπολογίζεται στα 128 κιλά σκόνης / ημέρα, ποσότητα 100 φορές μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια.

(Βάσει σχετικής Μελέτης του Παύλου Κασσωμένου, καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

GOOD SCIENCE: «Είναι δυνατόν να σχεδιάσεις έναν τρόπο εκμετάλλευσης ο οποίος θα παράγει τριπλάσια ποσότητα σκόνης από την ποσότητα που εξορύσσεις; Όχι. Όλος ο σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα να μην υπάρχει εκπομπή σκόνης.»

(Έμμυ Γαζέα, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, εκπομπή Πρώτο Πλάνο, 31.03.2013)

dust

JUNK SCIENCE: «Θα σκαφτεί όλο το βουνό και θα πεταχτεί σχεδόν όλο για να πάρουμε το ελάχιστο των μετάλλων που υπάρχει μέσα. »

(Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, εκπομπή Ζούγκλα 28.03.2013 )

GOOD SCIENCE: Η επέμβαση στο δάσος αφορά στην έκταση 1.800 στρεμμάτων, που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,09% της έκτασης της Χαλκιδικής και το 0,24% της έκτασης του Δήμου Αριστοτέλη. Ο συνδυασμός υπόγειας και επιφανειακής εξόρυξης, που έχει αδειοδοτηθεί για την αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών, εξασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια, τη μικρότερη δυνατή κατάληψη επιφανειακού χώρου. Η έκταση που θα καταληφθεί θα αποκαθίσταται παράλληλα με την πρόοδο των έργων, έτσι ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία, μετά το τέλος των εργασιών, πλήρως αποκατεστημένη.

(Στοιχεία από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)

 

JUNK SCIENCE: «Πρόκειται για την άμεση καταστροφή των αρχέγονων δασών, την υποβάθμιση της παραγωγικότητας των δασών της περιοχής και τη μείωση του οικολογικού τους ρόλου».

(Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ, εκπομπή Ζούγκλα 28.03.2013 )

GOOD SCIENCE: «Καμία από τις προϋποθέσεις, που τίθενται από τη Διεθνή βιβλιογραφία και την κατάσταση των δασών στην περιοχή των Σκουριών, δεν τεκμηριώνουν την κατάταξή τους στην κατηγορία των αρχέγονων δασών. »

(Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

GOOD SCIENCE: «Το δάσος αυτό δεν είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων.»

(Αναστάσιος Αγαλής, πρώην δασάρχης Αρναίας, εκπομπή Πρώτο Πλάνο, 31.03.2013)

beeee

JUNK SCIENCE: Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική σηματοδοτεί το τέλος της μελισσοκομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

(Α. Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας ΑΠΘ, Αντιμεταλλευτική ημερίδα στη Θάσο 01.04.2013)

GOOD SCIENCE: Στην περιφέρεια του Uşak της Τουρκίας, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα επιφανειακά μεταλλεία χρυσού της χώρας. Εκεί, στα 18 χωριά που απέχουν το πολύ 10 χλμ. από το μεταλλείο, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και η αγροτική παραγωγή όχι απλά δεν επλήγησαν αλλά ενισχύθηκαν ραγδαία καταγράφοντας παραγωγική άνοδο ακόμα και κατά 180%. Μέσα σε τρία χρόνια είδαν και έζησαν την οικονομική ανάπτυξη με αύξηση παραγωγής και πωλήσεων. Ειδικά για τη μελισσοκομία, η παραγωγή στα χωριά περιμετρικά του μεταλλείου αυξήθηκε κατά 140%. Στα υπόλοιπα χωριά έμεινε στα ίδια επίπεδα.

(Μελέτη Allen Hingston, Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας Τουρκίας, Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τουρκία).

GOOD SCIENCE: «Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι καθοδηγητής της κοινής γνώμης για τη διαμόρφωση αξιόπιστων προσεγγίσεων και αντικειμενικών απόψεων σε θέματα ανάπτυξης και όχι το αντίθετο. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες συνοδεύονται από επιπτώσεις που μπορεί σήμερα να είναι απόλυτα διαχειρίσιμες και να αντιμετωπίζονται. Τα προβλήματα δεν είναι επιστημονικά, ούτε βέβαια περιβαλλοντικά, αλλά σίγουρα κάποιες φορές οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, και οφείλουν πάντα να λύνονται στη βάση αληθινών δεδομένων.»

(Νικόλαος Αρβανιτίδης, Δρ. Οικονομικός Γεωλόγος, Διευθυντής ΙΓΜΕ Παράρτημα Θεσσαλονίκης, www.oryktosploutos.net, 09.05.2012)