ΠΟΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Pomegranate-Wellness-Spa-Hotel-640x400

Στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα Voria.gr διαβάσαμε αναλυτικό άρθρο του Γιώργου Χατζηλίδη για τις επερχόμενες επενδύσεις του τουριστικού τομέα στην Χαλκιδική. Διαβάστε ποιες είναι αυτές οι επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίες την επόμενη πενταετία και που θα γίνουν.

«Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, τα κεφάλαια που θα επενδυθούν συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του δημοφιλέστερου τουριστικού θέρετρου της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι προφανές ότι ο τουρισμός γράφει το success story της ελληνικής οικονομίας, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Αυτές οι επενδύσεις, εν προκειμένω, θα αναβαθμίσουν το τουριστικό πρόσωπο της Χαλκιδικής και θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες», προσθέτει.

Σε διάφορα σημεία της Χαλκιδικής προγραμματίζονται, από ελληνικά και ξένα κεφάλαια, πέντε μεγάλες επενδύσεις, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ, υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Pomegranate Wellness Spa Hotel στην Ποτίδαια, για τη ριζική αναμόρφωση του οποίου (πρώην Portes Palace) επενδύθηκαν περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, μετά και την τυπική μεταβίβαση του Gerakina Beach από την Εθνική Τράπεζα στο νέο επενδυτικό κεφάλαιο που συστήνουν η Oaktree Capital Management με τη «Σάνη A.E.» των αδελφών Aνδρεάδη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες τεχνικές εργασίες αναμόρφωσης του ξενοδοχείου. Το τίμημα της εξαγοράς εκτιμάται ότι έφθασε στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανακαίνισή του υπολογίζεται ότι θα απατηθούν κεφάλαια που θα προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Το νέο επενδυτικό σχήμα θέλει να εντάξει στη νέα αλυσίδα που δημιουργεί, ακόμα ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, καθώς και άλλα τουλάχιστον τέσσερα σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Επένδυση τουλάχιστον 40-50 εκατ. ευρώ φέρεται να σχεδιάζει ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου εξαγόρασε έκταση 320 στρεμμάτων έναντι 14 εκατ. ευρώ. Αφού τελικά ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προέκυψαν από το ελεγκτικό συνέδριο, η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ υπεγράφη και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση του Ξενία Παλιουρίου, αλλά και την ανάπτυξη συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών.

Επίσης στο πρώτο πόδι, πολύ κοντά στο Παλιούρι, και συγκεκριμένα στη θέση Κάνιστρο, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση στη Χαλκιδική, με ρωσικά κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ από τη Med Sea Health και την ξενοδοχειακή και κτηματική εταιρεία Mare Village AE. Το φιλόδοξο project, που εκτείνεται σε έκταση 330 στρεμμάτων και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2015, προβλέπει τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, με ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών, υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μαρίνα σκαφών αναψυχής και οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών.

Επένδυση ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας προβλέπει το business plan των Γιώργου και Γιάννη Μεντεκίδη, στους οποίους παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ έκταση 260 στρεμμάτων, έναντι 9,6 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αξιοποίησης του Αγίου Ιωάννη περιλαμβάνει την ανάπτυξη, σε έκταση 25 στρεμμάτων, τουριστικού-παραθεριστικού χωριού με εξοχικές κατοικίες και υποδομές (αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και παιδικές χαρές), καθώς και τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 12.000 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση 60 στρεμμάτων.

Τέλος, Το 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις Καλύβες η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, πέντε αστέρων, της εταιρείας Eurotel, συμφερόντων της κατασκευαστικής Δούρος, με δυναμικότητα 600 κλινών και εκτιμώμενο ύψος επένδυσης επίσης 50 εκατ. ευρώ».