Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗ… ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ!

mylopoulos--660

Θα ξεκινήσoυμε με ένα σύντομο… βιογραφικό του πρύτανη Μυλόπουλου, και μετά θα ασχοληθούμε με τη σχέση που έχει με τον Δήμο Αριστοτέλη…

Από το 2011 λοιπόν, κατά τη διάρκεια της πρυτανικής θητείας του κου Μυλόπουλου, το ΑΠΘ και η πρυτανεία βρέθηκαν στο μικροσκόπιο δημοσιευμάτων με κατηγορίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων. Εκτός από τις αντεγκλήσεις με συναδέλφους του καθηγητές, γνωστή Αθηναϊκή εφημερίδα κατηγόρησε τον Μυλόπουλο ότι πραγματοποίησε μη επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό με τα χρήματα να προέρχονται από κονδύλια ερευνητικών προγραμμάτων του ΑΠΘ. Οι αντιδράσεις απ’τις πρυτανικές αρχές ήταν έντονες και άμεσες με τον Γιάννη Μυλόπουλο να απαντάει με μηνύσεις και να κάνει λόγο περί στοχοποίησης του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αλλά και έγγραφα της “Διαύγειας” ο Γιάννης Μυλόπουλος βοήθησε στη διοργάνωση του γάμου της προσωπικής γραμματέας του στο εξωτερικό, με τα έξοδα της τελετής να πληρώνονται μέσω κονδυλίων του ΑΠΘ. Επίσης ο ίδιος λαμβάνει 2.000 Ευρώ πλέον του μισθού του απ’ τον πρώτο χρόνο που ορίστηκε πρύτανης με δική του πρωτοβουλία (!).

Ύστερα από δημοσιεύματα στις 29 Αυγούστου για οικονομική σπατάλη απ’την εταιρία διαχείρισης του ΑΠΘ, ξεκίνησε και νέα εισαγγελική παρέμβαση στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με κατηγορίες, η πρυτανεία του ΑΠΘ ξόδεψε 30.000 Ευρώ για την κατασκευή… τουαλέτας στον όροφο της πρυτανείας, κάτι που ο Γιάννης Μυλόπουλος αρνήθηκε και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ανακριβή εξηγώντας ότι το ποσό αφορούσε ευρύτερες ανακατασκευές στο κτίριο. Ο υπουργός παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τον Γιάννη Μυλόπουλο να απολογηθεί για τις ενέργειες του, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε συκοφαντικές και αναληθείς τις καταγγελίες για σπατάλη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ κήρυξαν απεργία, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, με αίτημα την έκτακτη επιχορήγηση 8 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας στη πρυτανεία του ΑΠΘ με στόχο να καλυφθούν βασικές ανάγκες της καθαριότητας και να μονιμοποιηθούν οι υπάλληλοι. Η πρυτανεία εξέδωσε ανακοινώσεις καλώντας τους υπαλλήλους να διακόψουν την απεργία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στις 14 Νοεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κατηγόρησε τον Γιάννη Μυλόπουλο ότι ο ίδιος υποκίνησε τις απεργίες στο ΑΠΘ καθώς και τις καταλήψεις στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος κάτι που η πρυτανεία αρνήθηκε κάνοντας λόγο για συκοφαντίες από «εργατοπατέρες που υπηρετούν εκλογικές σκοπιμότητες».

Το καλοκαίρι του 2011 και αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ της κυβέρνησης Παπανδρέου, αντιτάχθηκε πλήρως σε όλες τις τροποποιήσεις του καλώντας το υπουργείο παιδείας να αλλάξει στάση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος, αμφισβητεί τις πρυτανικές αρχές, ενώ το άσυλο πρέπει να διατηρηθεί στους χώρους των πανεπιστημίων. Αλλά, ω τι ειρωνεία, ήταν ύστερα από αίτημα του Γιάννη Μυλόπουλου στις 30 Νοεμβρίου 2012, που εισαγγελέας έδωσε εντολή για είσοδο της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης σταμάτησε προσωρινά μετά από διάστημα δύο μηνών, με εργολαβικούς και φοιτητές να το επανακαταλαμβάνουν στις 3 Δεκεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγόρησε τον Γιάννη Μυλόπουλο για στοχοποίηση του εργατικού προσωπικού που απεργούσε, καθώς και για κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η στάση του Γιάννη Μυλόπουλου αλλά και γενικότερα των πρυτανειών των Ελληνικών πανεπιστημίων, δέχθηκε πολύ έντονη κριτική από μερίδα ΜΜΕ, πολιτικών και φοιτητών ενώ κατηγορήθηκε και για υποκίνηση καταλήψεων στο χώρο των πανεπιστημίων ώστε να εμποδιστούν οι διεργασίες του υπουργείου για την ανάδειξη των συμβουλίων που ορίζονταν απ’το νέο νόμο κάτι που η σύνοδος των πρυτάνεων χαρακτήρισε ως συκοφαντία. Τον Νοέμβριο του 2013 δήλωσε ενάντιος στο μέτρο της διαθεσιμότητας που προωθήθηκε απ’το υπουργείο Παιδείας και αφορούσε τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ.

Και το κορυφαίο; Που νομίζετε μπορεί κανείς να βρει όλες αυτές τις «συκοφαντίες» για τον κο πρύτανη, και μάλιστα τεκμηριωμένες; Δεν θα το πιστέψετε… Στην εγκυκλοπαίδεια!!! Μάλιστα, δείτε το ποιόν του κου Μυλόπουλου στην Wikipedia!

Ο Μυλόπουλος λοιπόν αρνήθηκε εκ μέρους ολόκληρου του ΑΠΘ για συμμετοχή εκπροσώπου του ιδρύματος σε επιτροπή ελέγχου και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική, σε γραπτή πρόσκληση που του απηύθυνε ο δήμαρχος Αριστοτέλη. Κανείς βέβαια δεν περίμενε τίποτα λιγότερο… Ήδη από το Γενάρη του 2011, ο Μυλόπουλος, επικεφαλής του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας και ο Κατσιφαράκης, συντονιστής του συμβουλίου περιβάλλοντος του ιδρύματος, πρωταγωνίστησαν σε υποτιθέμενη ημερίδα ενημέρωσης για τα μεταλλεία, η οποία διοργανώθηκε από πρόσωπα που κινούνται στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να θυμηθούμε ότι η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ επί της ΜΠΕ του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, ανακοινώθηκε πρώτα (που αλλού) στο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» στις 12 Μαρτίου του 2011 και δημοσιεύτηκε στο επίσημο site του ΑΠΘ… μόλις 2 χρόνια μετά (στις  27 Φεβρουαρίου του 2013)!!!!

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν αν  τα στελέχη που απάρτιζαν τη σύνθεση αυτού του συμβουλίου και τα οποία συνέχιζαν να δίνουν το παρόν σε αντιμεταλλευτικές «επιστημονικές» ημερίδες, έχουν σχέση με την αποκάλυψη της Liberation, ότι κάτοικοι της Ιερισσού χρηματοδότησαν «ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες»… Αλήθεια τι σημαίνει άραγε ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη χρηματοδοτούμενη από κατοίκους που είναι ενάντιοι στη μεταλλευτική δραστηριότητα; Θα μας εξηγήσει κανείς από τους επιστήμονες του συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ; Και εντέλει γιατί τέτοια άρνηση σε συμμετοχή στην επιτροπή ελέγχου και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της μεταλλευτικής επένδυσης; Έτσι, πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς: Δεν με αφήνει το κόμμα; Δεν με αφήνει ο εγωισμός μου γιατί έχω δηλώσει αντίθετος και τι θα γίνει αν πετύχει η επένδυση; Ή το χειρότερο απ’ όλα, έχω δεσμευθεί στους απέναντι, πως θα πάω τώρα να παίξω τον άτεγκτο κριτή;

Και όπως διαβάσαμε και σε σχετικό άρθρο στο Blog «Πολίτες Αριστοτέλη», σίγουρα ο κ. Μυλόπουλος συνεχίζει να εκθέτει την πανεπιστημιακή κοινότητα της οποία προΐσταται, εκτός, αν θεωρεί ότι το ΑΠΘ πρέπει πρωτίστως να είναι ένα εκκολαπτήριο πολιτικάντηδων και ακολούθως ένας χώρος διάδοσης γνώσεων και ιδεών.

Κάποτε ακούγαμε πρύτανης και εκστασιαζόμαστε… Μετά ήρθε ο –μακαρίτης πλέον–, Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο μποέμ πρύτανης της Παντείου που μπήκε και φυλακή για οικονομικές καταχρήσεις, ο γνωστός πρύτανης-ηθοποιός Πελεγρίνης που μπροστά στην τέχνη, να ρημάξει το Πανεπιστήμιο, και τέλος ο Μυλόπουλος, ο πρύτανης που οι ατασθαλίες του έχουν περάσει σε λήμμα της …εγκυκλοπαίδειας…

Ξεφτιλίστηκε και αυτός ο θεσμός…