ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΩΝΑ»…

image012

H θεατρική ομάδα «Τα Γκαργκάνια» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ» ανεβάζει  τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στην Αθήνα, με την υποστήριξη και του 105,5 «Στο Κόκκινο». Μέχρι εδώ όλα καλά…. Διαβάζω όμως στην αφίσα της παράστασης με τεράστια γράμματα ότι  πρόκειται για «Μια παράσταση αφιερωμένη σε μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ!». Και από κάτω ένα κείμενο που αρχίζει: «Τώρα που το πολιτικό σύστημα της χώρας μας καταρρέει…», κλπ., κλπ….. Τι έγινε παιδιά; Γυρίσαμε στις εποχές της στρατευμένης τέχνης και των στρατευμένων καλλιτεχνών; Η ανακοίνωση της παράστασης στο Παρατηρητήριο συνοδεύεται και από ένα κείμενο μιας κυρίας εκ των συμμετεχόντων στον θίασο, η οποία επιβεβαιώνει –δυστυχώς– τις υποψίες μας… Κάποιοι διακατέχονται από μεγαλομανία, χρίζοντας τους εαυτούς τους υπερ-ήρωες τύπου Κάπτεν-Αμέρικα, που μάχονται για τον τόπο τους και το δίκαιο, και συγκρίνοντάς τους με τους αγωνιστές του ’21 και του ’40….

«Είμαστε η γενιά που έμαθε για το 21 και το 40 μέσα από τα βιβλία του δημοτικού με τις γνωστές εικόνες των τσολιάδων και των φαντάρων να πολεμάνε στο βουνό… Δυστυχώς αυτές οι εικόνες πολέμου ζωντανεύουν τον τελευταίο καιρό εδώ στον τόπο μας. Ζούμε μάχες στο βουνό… συλλήψεις και προσαγωγές γυναικών που διαμαρτύρονται και βουρκωμένα από τα δακρυγόνα παιδικά μάτια να κοιτούν με τρόμο. Είμαστε στρατιώτες όλοι μας σε ένα πόλεμο για την υπεράσπιση του τόπου μας. Υπερασπιστές του δικαίου».

Θα έχει πλάκα αν σε  λίγο καιρό όλα θα είναι αφιερωμένα,  σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ «σε μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ!». Ψηφίστε Τόλη, «για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ…»! Μπουγάτσα Ιερισσού: πάρε κόσμε, «για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ…»!