ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ (ΞΑΝΑ)ΧΤΥΠΗΣΑΝ

Screen Shot 2013-07-12 at 7.02.08 μ.μ.

Τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί ξανάρχισαν στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, έπειτα από τις προφυλακίσεις προχθές άλλων δύο κατηγορουμένων για την επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εμπλοκή των δύο συγκεκριμένων ατόμων προέκυψε, σύμφωνα με την αστυνομία, από τις τηλεφωνικές επαφές που φέρονται ότι είχαν με συγκατηγορούμενούς τους. Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση τέσσερα άτομα, ενώ άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.  «Άγνωστοι» πυρπόλησαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς το εμπορικό κατάστημα της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ιερισσού, Ζωής Γατά, το οποίο είχε υποστεί άλλες δύο επιθέσεις. Στα οδοφράγματα, που έστησαν εκ νέου οι αντιδρώντες στην επένδυση χρυσού, έξω από την Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγιά σημειώθηκαν συγκρούσεις, τραυματισμοί πολιτών και φθορές περιουσιών. Πολίτες προπηλακίστηκαν, τζάμια αυτοκινήτων εργαζομένων στα ορυχεία έσπασαν και εμποδίστηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία να αλλάξουν βάρδια, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να μη μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους και άλλοι να εγκλωβιστούν στο εργοτάξιο. Τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Αριστοτέλη πήγαν στην Εισαγγελία Πολυγύρου και ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας για την αποκατάσταση της ηρεμίας και τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοτών.
«Είμαι 49 ετών και από τα 20 μου χρόνια δουλεύω. Μέσα σε λίγα λεπτά τα είδα όλα να γίνονται κάρβουνο, κι αυτό γιατί ο άντρας μου δουλεύει στα μεταλλεία και γιατί κάποιοι έχουν άλλη γνώμη από τη δική μου και προσπαθούν να μου την επιβάλλουν», ανέφερε η πρόεδρος της Ιερισσού, κ. Ζ. Γατά, η οποία εδώ και μήνες έχει βρεθεί προσωπικά στο στόχαστρο των αντιδρώντων και είδε χθες το κατάστημα της να καταστρέφεται ολοσχερώς.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Ιερισσού –σκεφτόμενοι λογικά–, αποφάσισαν να ανοίξουν τα μπλόκα στις δύο εισόδους του χωριού, όπου είχαν στηθεί οδοφράγματα την Τετάρτη, και να επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων, καθώς έκριναν ότι η Ιερισσός δεν πρέπει να αποκλειστεί ξανά.