ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

somateia

Είναι σίγουρο ότι στο θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής, αυτό που προβάλλεται λιγότερο απ’ όλα είναι η άποψη και οι θέσεις των εργαζομένων. Ίσως επειδή θεωρούνται δεδομένες και κατεστημένες από τα ΜΜΕ – εξ’ άλλου δεν πουλάνε και τόσο, όσο οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή οι δηλώσεις Δένδια… Καταγγέλλουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι ότι παρεμποδίστηκαν να πάνε στις δουλειές τους. Και μεταξύ άλλων τονίζουν: «Δεν θα ανεχτούμε το θέατρο των επαγγελματιών ηθοποιών της οικολογίας». Πολύ ενδιαφέρον είναι το άλλο που αναφέρουν, ότι εκτός από τους μετακινούμενους με πούλμαν, όλη την ιστορία των επεισοδίων την δημιουργούν 25 άτομα, με πρόσχημα και πάλι την «οικολογική τους συνείδηση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στρατώνι/Σκουριές, 17/05/2013 –

Χθες, 16/05/2013, οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας βρήκαμε για άλλη μια φορά το δρόμο προς την εργασία μας στις Σκουριές κλειστό. 25 άνθρωποι, με πρόσχημα και πάλι την «οικολογική τους συνείδηση», αποφάσισαν και πάλι να μας στερήσουν το μεροκάματο, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Καθημερινά δεχόμαστε βίαιες επιθέσεις, φραστικούς προπηλακισμούς και κάθε μορφής απειλές. Αυτός ο πόλεμος νεύρων συντηρείται με νύχια και με δόντια από μια ολιγομελή ομάδα φανατισμένων αντιπάλων της μεταλλευτικής. Μοναδικοί αποδέκτες είμαστε εμείς, οι απλοί εργαζόμενοι.

Επειδή διεκδικούμε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δικαίωμά μας στην ΕΡΓΑΣΙΑ δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αμυνθούμε, δε θα υποχωρήσουμε. Αν δε μπορεί να μας προστατέψει η πολιτεία, θα υπερασπιστούμε μόνοι μας τη δουλειά και τη ζωή μας. Τις παράνομες και βίαιες πράξεις που εξελίσσονται στη περιοχή μας δεν το θέλουμε, αλλά θα αναγκαστούμε να τις αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας.

Διαπιστώνουμε ανοχή, ελαστικότητα, φόβο και αποποίηση ευθυνών από πλευράς της επίσημης πολιτείας. Δεν κατανοούμε αυτή την στάση της πολιτείας τη στιγμή που όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι θετικές για το επενδυτικό έργο, που δίνει όραμα, πνοή και συνέχεια σε μια πατροπαράδοτη παραγωγική διαδικασία όπως είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα για τα Μαντεμοχώρια της ΒΑ Χαλκιδικής

Η αντοχή, η υπομονή και η υποβίβαση της νοημοσύνης μας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο το θέατρο που παίζουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί της οικολογίας, που δεν έχουν καμία επαφή και σχέση με την καλώς εννοούμενη οικολογία.

Η απόφαση μας είναι ειλημμένη. Την ελεύθερη πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μας θα τη διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Αυτό το δικαίωμα δε θα μας το στερήσει κανείς. Από δω και πέρα θα είμαστε παρόντες, να θυμίζουμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα, καθημερινά…

Σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

Σωματείο εργαζομένων στις υπόγειες στοές όλων των ειδικοτήτων

Σωματείο εργαζομένων υπογειτών παραγωγής