Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Screen Shot 2013-05-19 at 6.18.45 μ.μ.

Το Κάππα της Καθημερινής της Κυριακής φιλοξενεί συνέντευξη του Robert William Peck, πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα. Αναπόφευκτα συζητήθηκε και το θέμα της επένδυσης στην Χαλκιδική από την Eldorado Gold. Μεταξύ των άλλων, ο παντρεμένος με ελληνίδα Καναδός αξιωματούχος, απάντησε και στις εξής ερωτήσεις του δημοσιογράφου:

[…] Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην περίπτωσητης Eldorado Gold ξεπουλιέται η …Ελλάδα. «Οι επενδυτές προφανώς σταθμίζουν τις αποφάσεις τους βάσει των δυνάμεων της αγοράς. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί ο «ελληνοπεσιμισμός» είναι να μπορούμε να δείξουμε συγκεκριμένα επιτυχημένα παραδείγματα. Εάν η Eldorado Gold πετύχει, θα δώσει ένα θετικό μήνυμα σε άλλους επενδυτές».

Αυτήν τη στιγμή δίνει θετικό μήνυμα η επένδυση, όταν κάθε τρεις και λίγο σημειώνονται επεισόδια στο εργοτάξιο; «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πετυχαίνουν οι επενδυτές που έρχονται εδώ εφόσον, φυσικά, σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Αλλιώς, όλες οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις αντιλήψεις δεν θα πιάνουν τόπο».

Μα πώς μπορεί η επένδυση να πετύχει όταν τα επεισόδια συνεχίζονται; Το πραγματικό θέμα είναι ότι η Eldorado έκανε μια συνειδητή επιλογή να έρθει στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι οι ξένοι επενδυτές πρέπει να μπορούν να αισθάνονται ότι ο νόμος δικαίου θα υπερισχύσει. Αυτό νομίζω ότι το καταλαβαίνει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Δεν έχουν δίκιο οι κάτοικοι που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της εταιρείας, αλλά μπορώ να πω ότι η χώρα μου αναγνωρίζει τις δύσκολες επιλογές ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον και ελέγχει τις εταιρείες της, είτε δραστηριοποιούνται στον Καναδά είτε στο εξωτερικό. Η Eldorado Gold συμμορφώνεται με την τοπική νομοθεσία και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί απασχόληση σε μια περιοχή όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλή».

Ως νυμφευμένος με Ελληνίδα, αντιλαμβάνεστε τις αντιδράσεις των κατοίκων; «Γενικά θεωρώ, και το λέω αυτό με πολύ σεβασμό, ότι ο μέσος Έλληνας, μπαϊλντισμένος με όλα αυτά τα προβλήματα μέσα στην οικονομική κρίση, αμφιβάλλει για τα πάντα. Έχουμε κι εμείς προβλήματα στον Καναδά, αλλά εκεί νομίζω ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να τον δικαιώσουν εάν αδικηθεί. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει κρίση εμπιστοσύνη, που αγγίζει υπαρξιακά ερωτήματα για το ρόλο της πολιτείας και των θεσμών. Και αυτή η κρίση δεν ξεπερνιέται από τη μία μέρα στην άλλη».

Οπότε και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν από τη μία μέρα στην άλλη; «Έχω μιλήσει με πολλούς Έλληνες της Διασποράs που δοκίμασαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και συνάντησαν τοίχο και έφυγαν θυμωμένοι. Οπότε νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πέρα από τον τρόπο που γίνονταν τα πράγματα στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει η πολιτική θέληση και ένας νέος επενδυτικός νόμος. Αλλά πιο σημαντικό είναι να υπάρξουν μερικά success stories . Φέρνω σαν παράδειγμα τον Ελληνοκαναδό Μιχάλη Παντελή, που έχασε ένα εκατομμύριο δολάρια πριν από μερικά χρόνια προσπαθώντας να φέρει τα υδροπλάνα στην Ελλάδα. Τον φώναξα να έρθει πίσω και τώρα τα καταφέραμε. Πώς; Δεν ξέρω πόσους Υπουργούς επισκέφτηκα. Πιθανότατα οι άνθρωποι να κουράστηκαν να βλέπουν τον Καναδό πρέσβη… Κυρίως είδα τι πήγε λάθος την περασμένη φορά. Δεν υπήρχε νομοθεσία. Υπήρχαν και διάφορες φήμες ότι κάποιοι δεν τα ήθελαν… Τα ξεπεράσαμε. Τώρα το τοπίο είναι ανοιχτό για όλους.» […].