ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ier3

Σκηνικό παράνοιας στην Ιερισσό Χαλκιδικής μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις των δυο κατηγορούμενων για την καταδρομική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές: Καμπάνες ηχούσαν, οδοφράγματα με καμένα λάστιχα στήθηκαν στις εισόδους του χωριού και η επίθεση στα γραφεία του τοπικού αστυνομικού τμήματος κατέληξε σε βανδαλισμό και εμπρησμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Α.Τ. Ιερισσού καταργείται και τις αρμοδιότητές του πλέον θα ασκεί το Α.Τ. Πολυγύρου. Σύμφωνα με τον σημερινό πρωινό τύπο ακόμη και παιδιά επιστρατεύτηκαν στα οδοφράγματα τα οποία έγιναν χωμάτινα στην Ιερισσό.

ier1

Η αντίδραση των κατοίκων στη σύλληψη από την αστυνομία των δύο υπόπτων αποδεικνύει ότι η όλη διαδικασία διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών από τη Δικαιοσύνη θα εξελιχθεί σε ατμόσφαιρα έντονης αμφισβήτησης. Τα χθεσινά επεισόδια μεγαλώνουν το χάσμα των δύο πλευρών τροφοδοτώντας το μίσος και την ένταση σε μια υπόθεση που δείχνει αδιέξοδη, με τις δύο πλευρές εγκλωβισμένες στις θέσεις τους, και δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα πνεύματα θα ηρεμήσουν. Απεναντίας, το ρήγμα στην κοινωνία της Β. Χαλκιδικής βαθαίνει αφού και η μέχρι σήμερα σιωπηλή πλευρά των εργαζομένων μεταλλωρύχων αποφάσισε να υπερασπίσει τις θέσεις της απέναντι στους αρνητές της επένδυσης οι οποίοι υποστηριζόμενοι και από αντιπολιτευτικά κόμματα χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, αρνούμενοι την ορθότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αμφισβητώντας επιστημονικούς φορείς, κρατικές υπηρεσίες, μελετητές, αναλύσεις, τις διεθνείς πρακτικές και οποιονδήποτε υποστηρίζει την επένδυση. Ενδεικτική είναι η αντιπαράθεση της περασμένης Κυριακής στις Σκουριές μεταξύ μεταλλωρύχων και κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται στο έργο με αφορμή την ενημερωτική επίσκεψη δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να μην σημειωθούν επεισόδια. Τώρα η ένταση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου την ερχόμενη Κυριακή θα απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό μετά την 48ωρη προθεσμία που ζήτησαν. Οι αντιδρώντες στην εξόρυξη έχουν προγραμματίσει ήδη συγκεντρώσεις προς συμπαράστασή τους. Οι κατηγορούμενοι, για λόγους ασφαλείας θα κρατηθούν στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με βάση τα εντάλματα σύλληψής τους που εκδόθηκαν από τον εισαγγελέα και τον ανακριτή Πολυγύρου.

Η ουσία είναι ότι κάθε ελπίδα ότι η δικαστικό έρευνα θα προχωρούσε ανεμπόδιστα, όπως είχε συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές σε πρόσφατη σύσκεψη στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, και ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική θα φωτιζόταν πλήρως έσβησε μετά από τα χθεσινά γεγονότα στην Ιερισσό. Ως προς το τι ακριβώς συνέβη κατά την επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία πήραν μέρος άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και των ΕΚΑΜ παρουσία δύο πταισματοδικών, οι δύο πλευρές προβάλλουν τη δικό τους εκδοχή. Η ΕΛ.ΑΣ. στη ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στα σπίτια τους και έτσι οι άνδρες της αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο. Υπερασπίζεται δε τη νομιμότητα της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ier4

Δεν έλειψαν βέβαια και οι ανακοινώσεις των κομμάτων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πλήρως τους συλληφθέντες και τις αντιδράσεις των συγχωριανών τους, ενώ η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπει ύποπτους για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων του ποινικού δικαίου. Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια στόματος Υπουργού ανακοινώθηκε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα «γαλατικού χωριού».