ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

PERIFEREIAKO

Την εβδομάδα που πέρασε ο απολογισμός ήταν πλούσιος όσον αφορά την κινητικότητα γύρω από το θέμα της επένδυσης χρυσού και των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Το θέμα κράτησε το ενδιαφέρον του ημερήσιου και του ηλεκτρονικού τύπου σε υψηλά επίπεδα.

Ξεκινήσαμε με την τη συνέντευξη τύπου στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αντιπρόεδρός της ελληνικής Eldorado Gold και γενικός διευθυντής της στην Ελλάδα Εντουάρντο Μούρα, αφού ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να φύγει από την χώρα, αναφέρθηκε και στις θέσεις εργασίας. Οι 1.200 εργαζόμενοι της εταιρείας σήμερα θα φθάσουν τους 3.000 μέσα στην επόμενη διετία, και με την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα αγγίξουν τους 1.500, ενώ οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης από την δραστηριότητα των μεταλλείων Χαλκιδικής θα φτάσουν τις 5.000. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός , Πέτρος Στρατουδάκης, ανέφερε ότι οι διαχειριστές των όποιων αντιδράσεων στη Χαλκιδική καθοδηγούνται από τη μικροπολιτική και τον παραγοντισμό με στόχο την επιβολή καταστάσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε ορθολογικό διάλογο και με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας. Έξω από το ξενοδοχείο, η συγκέντρωση που φέρεται να οργάνωσε το συντονιστικό Σταγείρων Ακάνθου, είχε ιδιαίτερα μικρή συμμετοχή με μόλις λίγες δεκάδες άτομα να δίνουν το παρόν.

Μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε 49.000 (!) περισσότερο αρσενικό από τα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό σε νερά χείμαρρου στην Ολυμπιάδα. Η εταιρεία ξεκαθάρισε άμεσα ότι οι μετρήσεις έγιναν σε νερά απορροής από υπολείμματα μεταλλευτικής δραστηριότητας του παρελθόντος, και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του ’80, όταν η τότε μεταλλειοκτήτρια εταιρεία ΑΕΕΧΠ&Λ απόθετε επιφανειακά χιλιάδες τόνους αρσενοπυρίτη στην συγκεκριμένη περιοχή της Ολυμπιάδας. Τονίζεται ότι τα υπολείμματα αυτά δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με τις σημερινές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός, και επιπλέον η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής έχει ενταχθεί, κατά προτεραιότητα, στο σύγχρονο επενδυτικό πλάνο της Ελληνικός Χρυσός.

Επίσης σε συνέντευξη Τύπου πάλι του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση, η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου και η βουλευτής Α’ Αθηνών Ζωή Κωνσταντοπούλου προτείνουν αντί της επένδυσης χρυσού η Χαλκιδική να στραφεί στην δενδροκομία, την καλλιέργεια κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αμπελιού, την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, κτηνοτροφίας και δασοπονίας  σε συνδυασμό με την ενίσχυση αποδοτικότερων μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, οικολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός και ο αγροτουρισμός. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στην ακύρωση των συμβάσεων εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κου Χατζηδάκη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τάχθηκε υπέρ του έργου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, σημειώνοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι και προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος.

Και η εβδομάδα κλείνει με συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Η συζήτηση οργανώνεται ύστερα από γραπτή αίτηση που κατατέθηκε στις 29 Μαρτίου, την οποία συνυπογράφουν 25 περιφερειακοί σύμβουλοι. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι: «Εξόρυξη χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – προκλήσεις και διακινδύνευση». Ήταν μια πολύωρη αλλά και θυελλώδης συνεδρίαση, με αγορεύσεις 70 ομιλητών. Μίλησαν πανεπιστημιακοί, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, ιδρυμάτων, φορέων, ινστιτούτων, κατοίκων, εργαζομένων, της εταιρείας εξόρυξης και όποιος άλλος ήθελε να καταθέσει δημόσια τις θέσεις του σχετικά με το θέμα. Δεν εξεδόθη κάποιο ψήφισμα αφού η ενέργεια είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης κος Τζιτζικώστας, «εμείς θεωρήσαμε αναγκαίο να συμβάλουμε, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης και να ακουστούν όλες οι πλευρές».

Έξω από το κτίριο της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν κάπου 400 άτομα εναντίον της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, και τουλάχιστον 1.000 άτομα, κάτοικοι, αλλά και εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός που είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία. Η αστυνομία φρόντισε οι δύο ομάδες να κρατήσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Στον απόηχο όλων αυτών, Η κ. Παπαρήγα περιοδεύει στην Χαλκιδική και συναντιέται στην Ιερισσό με επιτροπές αγώνα κατοίκων που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού και τους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους. Σημείωσε ότι ο ορυκτός πλούτος και ειδικότερα ο χρυσός αποτελούν σημαντικό αποθεματικό πλούτο.

Μια εξήγηση για την μεγάλη κινητικότητα είναι η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται και έχει σχέση με προσφυγή που έχει γίνει κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί είναι το αν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις στους 20 κατοίκους Ιερισσού και Κυρά Παναγιάς που είναι ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.