ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ

τυπου σαλονικη 2

Απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις των αντιτιθέμενων στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική δόθηκαν εχθές στη συνέντευξη τύπου στο Μακεδονία Παλλάς από τους εκπροσώπους της εταιρείας και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Eldorado Gold και γενικό διευθυντή της στην Ελλάδα Εντουάρντο Μούρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός , Πέτρο Στρατουδάκη.

Για την θεωρία ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να επεκταθεί στον χρυσό, διευκρινίστηκε ότι η υφιστάμενη δραστηριότητα αφορά μόνο στα μεταλλεία του Στρατωνίου και έχει χρόνο ζωής το πολύ μία διετία ακόμη. Για την προτεινόμενη τεχνολογία flash smelting η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία, είπαν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι πειραματική μέθοδος όπως ακούστηκε, αφού χρησιμοποιείται σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο – ακόμη και σε μονάδα επεξεργασίας μέσα στο κέντρο της Φρανκφούρτης. Για το θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ο κ. Στρατουδάκης μίλησε για την περίπτωση των Σκουριών και διευκρίνισε ότι η αποκατάσταση του χώρου θα ξεκινήσει σε έξι μόλις χρόνια, πριν ακόμη η παραγωγική δραστηριότητα φτάσει στο απόγειό της.

Τέλος, στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ότι οι δύο πρόσφατες θετικές για την επένδυση αποφάσεις του ΣτΕ σε αντίστοιχες προσφυγές, προσεγγίζουν επί της ουσίας και την κύρια προσφυγή, η οποία έχει κατατεθεί κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την οποία η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Τονίστηκε, δε, ακόμα μια φορά ότι Η ΜΠΕ, η οποία ως γνωστόν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι μέσα στο πλαίσιο της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.