ΧΡΥΣΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ;

press-photo

Η συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της Eldorado Gold για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής ήταν εφ’ όλης της ύλης και δημοσιεύεται στο σύνολο του ημερήσιου τύπου. Στο πάνελ βρέθηκαν τα διευθυντικά στελέχη Πέτρος Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός και Γιώργος Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσορυχείων Θράκης. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης ήταν το καμπανάκι που χτύπησε η επενδύτρια εταιρεία δηλώνοντας ευθέως ότι αν το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, η οποία θα του αποφέρει 3-4 δις. δολάρια κέρδος την επόμενη εικοσαετία και θα καταλήξει να απασχολεί έως και 5.000 εργαζόμενους, το ενδεχόμενο της αποχώρησης είναι πιθανό. Αφορμή γι’ αυτό αποτελεί η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εγκυρότητα ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής (Σκουριές, Στρατώνι, Ολυμπιάδα), μετά από προσφυγή μερίδας κατοίκων της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της αξίας των συνολικών μεταλλευμάτων (χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου) στα Μεταλλεία Χαλκιδικής ανέρχεται στα 11 δις. δολάρια. Από αυτά, τα 11 δις το 30% θα είναι το κόστος λειτουργίας της εξορυκτικής δραστηριότητας, ένα 26% το κέρδος της εταιρείας και το υπόλοιπο 30-35% θα είναι έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή φόρων (άμεσων και έμμεσων) και κόστους εκμίσθωσης της περιοχής εξόρυξης την επόμενη 20ετία. Ο ίδιος ο κος Στρατουδάκης πιθανολογεί ότι η αξία των μεταλλευμάτων μπορεί να φτάνει και τα 20 δις.

Για ακόμη μια φορά, διά στόματος των υψηλόβαθμων στελεχών, ακούστηκε η διαβεβαίωση ότι στην Χαλκιδική δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε κυάνιο ούτε αρσενικό, αφού οι μέθοδοι εξόρυξης για τα Mεταλλεία Χαλκιδικής οι οποίες προβλέπονται από την εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι οι λιγότερο επιβαρυντικές και χρησιμοποιούνται σε Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία από τη δική μας, όπως για παράδειγμα η Δανία. Στην συνέντευξη παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, ο κος Σαμπατακάκης,  ο οποίος διαβεβαίωσε ότι εφ’ όσον τηρηθούν οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν υπάρχει θέμα διατάραξης του υδατικού ισοζυγίου της ευρύτερης περιοχής στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.